RECRUTAREA SUPEREROILOR
Conform Organizației Mondiale de AVC, 1 din 4 persoane va suferi un AVC în viața sa. WSO ne informează, de asemenea, că AVC-ul este tratabil. În multe țări, acest lucru nu este încă o realitate, fiindcă puțini pacienți ajung la un spital care le-ar putea oferi tratamentul corect, și chiar și mai puțini pacienți ajung la timp pentru tratamentele care i-ar putea ajuta să supraviețuiască AVC-ului și să părăsească spitalul pe cont propriu.
În ultimii trei ani, Inițiativa Angels a lucrat din greu pentru a se asigura că sunt disponibile mai multe „spitale pregătite pentru AVC”, astfel încât pacienții să aibă acces la îngrijirile pe care le merită. Lucrăm, de asemenea, din răsputeri pentru a ne asigura că ambulanțele aduc pacienți cu AVC doar acelor spitale și, atunci când o fac, acele spitale pot oferi tratamentele adecvate în cele mai eficiente moduri.
Totuși, deseori, pacienții nu consideră că simptomele lor sunt suficient de grave pentru a apela ambulanța și în multe cazuri solicită mai întâi ajutorul prietenilor, membrilor familiei sau medicilor de familie și, deseori, nu sunt sfătuiți să apeleze ambulanța.
Trebuie să rezolvăm două probleme:
- Să îmbunătățim recunoașterea celor mai frecvente simptome ale AVC-ului
- Să învățăm populația generală că AVC-ul este o urgență și că, în cazul în care apar aceste simptome, trebuie să solicite o ambulanță, și nu să solicite ajutor în altă parte.
Acest lucru nu reprezintă o sarcină ușoară din niciun punct de vedere. Gândiți-vă pentru un moment că vârsta medie a pacienților cu AVC este 70 de ani. Această populație nu își petrece tot timpul în rețelele de socializare sau citind bloguri medicale. Cunoaștem, de asemenea, că nu îi putem educa privind prima lor reacție de a cere ajutor, deci trebuie să le educăm și prietenii și membrii familiilor, cu care ar putea fi împreună atunci când AVC-ul are loc.
Când încercam să ne dăm seama cum să rezolvăm această problemă, am descoperit date sociodemografice care au indicat faptul că până la 50% dintre persoanele din grupa de vârstă pe care încercăm să o educăm își îngrijesc nepoții de cel puțin două ori pe săptămână. Acest lucru poate fi pe seama faptului că ambii părinți lucrează sau pe seama faptului că trăiesc deseori în locuințe cu multiple generații. Prin urmare, ne-a venit o idee.
Ce ar fi dacă am apela la nepoți ca mijloc prin care să educăm bunicii și prietenii și familia? Am observat casele bunicilor și am realizat că aceștia au foarte des pe pereți fotografii și picturi din partea nepoților. Acestea ar putea fi cele mai urâte tablouri pictate cu degetele din toate timpurile, însă au locul lor pe perete, deoarece sunt sentimentale. Acest lucru ne-a făcut să ne gândim că am putea să utilizăm acest lucru și să facem copiii să le ofere bunicilor lor un cadou care i-ar putea educa cu privire la AVC, și încă timp îndelungat, deoarece acesta se va afla alături de celelalte tablouri, pe perete.
Țintirea părinților a fost mai ușoară, deoarece tot ce a trebuit să facem a fost să găsim o metodă prin care copiii să îi facă să se implice, prin navigarea la site-ul web sau aducând acasă lucrurile pe care le-au învățat la școală.
Programul Eroii FAST, susținut recent de WSO, are ca obiectiv să rezolve aceste probleme prin programe educative bazate pe personaje de animație, cu un personaj central, Tibi, care devine un Erou FAST, învățând cum să învingă Cheagul cel Rău și să salveze viața Eroului său Bunic.
Dezvoltat în parteneriat cu Departamentul de educație și politici sociale al Universității Macedonia, acest program este o campanie bazată în școli, țintită către copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani, și constă într-o gamă variată de activități care se învârt în jurul a patru supereroi. Extinse pe o perioadă de 5 săptămâni, aceste activități îi vor învăța să recunoască unele dintre principalele simptome ale AVC-ului și să aprecieze importanța apelării ambulanței la 112, în cazul în care este suspicionat un AVC.
Copiilor li se oferă misiunea de a-și educa cel puțin doi eroi bunici. În fiecare săptămână, timp de 5 săptămâni, copiii personalizează un card de mesaje educative pentru cei doi bunici eroi ai lor, care este transmis prin poștă către ei la finalul programului. Atunci când bunicii eroi le primesc, li se cere să le afișeze pe perete sau pe frigider, împreună cu toate celelalte fotografii pe care le au.
Pentru a educa restul familiei, copiilor li se vor oferi afișe pentru dormitorul lor și măști cu care să se joace acasă. Dorim ca eroii noștri FAST să fie vizibili în case și să își încurajeze părinții să se alăture distracției, rugându-i să intre online o dată pe săptămână pentru a viziona videoclipurile, a răspunde la câteva întrebări și a-și ajuta copiii să își ducă misiunea la bun sfârșit.
Programul a fost inițiat în grădinițele din Grecia, iar rezultatele primelor noastre implementări au dovedit mulți copii fericiți, bunici mândri și părinți cu cunoștințe despre AVC semnificativ îmbunătățite.
Resursele pentru utilizare în clasă sunt adecvate vârstei și includ materiale educative, cum ar fi scurtmetraje de animație, activități în clasă, un cântec FAST Heroes (Eroii FAST) și materiale pentru acasă, cu care să transmită eficient mesajul. În concluzie, programul oferă familiilor instrumente cu rol dublu, pentru a le ajuta să petreacă timp împreună și, prin acest lucru, pentru a transfera cunoștințele despre AVC prin educație conexă.
Una dintre atracțiile cheie ale acestui program este ușurința cu care orice persoană poate participa. Poate că sunteți medic sau asistent medical care lucrează într-un spital pregătit pentru AVC și doriți să informați comunitatea pentru a face ca mai mulți pacienți să se prezinte la spitalele potrivite, la timp, pentru tratament. Alternativ, este posibil să cunoașteți un membru al serviciului de ambulanță care are experiență în oferirea de informații în școli, sau poate cunoașteți un părinte cu ceva timp la dispoziție, sau chiar un supraviețuitor al AVC-ului care este asociat cu o organizație de susținere pentru pacienții cu AVC, oricine poate deveni un ambasador al Eroilor FAST.
Tot ce trebuie să faceți este să accesați site-ul web la www.fastheroes.com și să vă înregistrați ca ambasador al Eroilor FAST. Echipa vă va oferi tot ceea ce trebuie să implementați în școala/școlile dvs., inclusiv un material utilizat în clasă, un site web pentru ca părinții să poată participa și chiar și câteva materiale de instruire și susținere, pentru a putea începe. Nu dorim să implementăm campania într-o singură școală sau într-o singură zi, dorim ca aceasta să facă parte din programa de învățământ anuală și, prin urmare, lucrăm pentru a vă furniza idei despre cum să faceți campania sustenabilă din punct de vedere financiar prin articole comerciale, strângeri de fonduri etc.
În prezent, materialele Eroii FAST sunt disponibile localizat (număr de urgență și limbă) pentru Rusia, Letonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Germania, Brazilia, Canada, Islanda, Africa de Sud, Singapore și Taiwan. Pe măsură ce interesul crește, dorim să ne extindem aria de acoperire.
La Inițiativa Angels, credem în împuternicirea persoanelor să facă ceea ce fac mai bine, acum și în viitor. Așa cum oferim instrumente care să vă ajute să îmbunătățiți timpii de așteptare de la prezentarea la spital până la administrarea tratamentului sau competențele în interpretarea unei scanări CT, campania Eroii FAST este soluția pe care v-o oferim pentru soluționarea problemei legate de conștientizarea AVC din cadrul comunității.
Împreună putem schimba lumea – câte un bunic erou pe rând.