SELECTARE SECȚIUNE
1
Care sunt cauzele AVC-urilor
2
Ce poți face pentru a preveni AVC-urile
3
Tratamentul unui AVC acut
4
Știați că
5
Despre
Reveniţi la pagina Despre
Progres
0%
Finalizat
Care sunt cauzele de AVC

AVC-urile hemoragice nu sunt foarte frecvente și reprezintă aproximativ 15% din totalul AVC-urilor. 

AVC-ul este, în cea mai mare parte, rezultatul unui cheag care blochează o arteră din creier.

Dacă vreți să evitați un AVC, probabil vă întrebați cum se formează acest cheag și ce puteți face pentru a preveni apariția lui. Ca să simplificăm lucrurile, cheagurile de sânge sunt de cele mai multe ori cauzate de unul din două lucruri: arterele bolnave sau sângele în care se formează mai multe cheaguri decât în mod normal.

Arterele bolnave

Poate că ați auzit de termenul ateroscleroză. Dacă nu, nu vă faceți griji, e un nume pe care-l dau medicii arterelor bolnave.

Imaginați-vă că arterele sunt ca niște furtunuri pentru stropit grădina.

Robinetul este inima, care pompează lichid în furtun (arterele dvs.). Singura diferență dintre artere și furtunul de stropit este că lichidul (sângele) nu iese din sistem. Acesta rămâne în circulație și transportă oxigenul și substanțele hrănitoare acolo unde este nevoie de ele.

Acum imaginați-vă ce se va întâmpla cu acest furtun dacă este blocat la un capăt și dacă presiunea crește din direcția robinetului. Lichidul nu se poate scurge nicăieri, iar presiunea începe să crească. Furtunul este suficient de elastic și poate face față presiunii crescute pentru scurt timp, dar dacă situația continuă o perioadă mai lungă de timp, furtunul poate începe să se crape. Mai ales dacă este lăsat să stea la soare, în cele din urmă furtunul sub presiune se va întări și va deveni rigid. 

 

Exact la fel stau lucrurile și cu sistemul dvs. arterial.

Dacă presiunea asupra arterelor crește dintr-un anumit motiv (cum ar fi atunci când echipa dvs. preferată marchează un gol), arterele pot suporta această creștere, deoarece sunt elastice. Dar dacă presiunea ridicată se menține pentru o perioadă lungă de timp, de exemplu, ani de-a rândul, stresul constant ar putea începe să cauzeze mici crăpături în pereții arterelor.

Din fericire, corpul are ceva care are rolul de a repara aceste crăpături. Acest „ceva” se numește colesterol. Avem nevoie de colesterol, deoarece el repară pereții celulelor și leziunile cauzate de tensiunea arterială crescută, ca în exemplul de mai sus.

Problema este că, dacă tensiunea continuă să fie ridicată sau cantitatea de colesterol este prea mare, la o leziune mică se poate acumula mai mult colesterol. Se pot alătura și alte substanțe, și peretele arterei poate deveni mai gros și mai puțin elastic. Iar dacă această situație continuă, artera se poate bloca în întregime. Uneori, se formează o placă pe peretele arterei, care poate deveni instabilă și se poate desprinde, iar fragmentele pot fi purtate la vale și pot bloca o arteră din altă parte din creier. 

Română
Moldova
Română
Moldova
Implicit
Argentina
Brazilia
Bulgaria
Canada
Chile
Columbia
Croația
Republica Cehă
Ecuador
Germania
Grecia
Ungaria
Islanda
Italia
Kazahstan (rusă)
Kazahstan (kazahă)
Kârgâzstan
Lituania
Letonia
Malaysia
Mexic
Peru
Polonia
Portugalia
România
Singapore
Slovacia
Africa de Sud
Spania (Spaniolă)
Spania (Catalană)
Regatul Unit
Ucraina
Uzbekistan
Statele Unite
X
DESPRE

FACEȚI CUNOȘTINȚĂ CU EROII

CAMPANIE ÎN ACȚIUNE 

COMUNITATE

SOCIAL
<
ARTICOL CUMPĂRAT!
NU AI SUFICIENTE MONEDE!
NU AI SUFICIENTE DIAMANTE!
Powered by Translations.com GlobalLink Web Software